Grootste fashioninspiratie van Nederland

Shop kleding bij 200+ webshops

Bekend van TV

Fashion

Alles wat je moet weten als je een trouwjurk gaat kopen

Kristel, 02 februari 2018

Alles wat je moet weten als je een trouwjurk gaat kopen

Trouwejurken passen

Met minder dan zes maanden te gaan tot De Grote Dag zijn mijn vriend (of eigenlijk: verloofde) en ik in volledige wedding mode geschoten. Opeens gaan de gesprekken niet meer over de hoeveelheid poep die onze dochter heeft gefabriceerd (al blijft dat een dankbaar gespreksonderwerp) maar hebben we het over trouwboeketten, gastenlijsten en natuurlijk: De Jurk.

Ja jongens, De Jurk. Het is wat. Het shoppen van De Jurk is namelijk wel even iets anders dan een jurkje shoppen bij Zara. Daar gaan weken (nee, máánden) aan research aan vooraf. Er worden 100 pins bewaard op zorgvuldig samengestelde boards. Er wordt hevig over gediscussieerd met andere brides (to be). En het passen is een ware belevenis an sich. En bij mij ging het niet anders. Lichtelijk gespannen vertrok ik op zondag 7 januari samen met mijn moeder en zusje richting Nijmegen om daar (hopelijk) mijn droomjurk te shoppen. Wat ik precies zocht wist ik nog niet, maar ik had er het volste vertrouwen in dat Annika van Wild At Heart mij als geen ander kon helpen. In de boetiek werd ik in een hele berg jurken gehesen, de één nog prachtiger dan de ander. De mooiste stoffen vlogen me om de oren totdat ik met blosjes op de wangen van opwinding volmondig 'ja' zei tegen mijn jurk. Och mensen. Wát een beleving!

Trouwjurken passen

Zoals bij zoveel dingen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Zo ook het shoppen van een trouwjurk. Het passen zelf kan behoorlijk overweldigend zijn - ik vond het bijvoorbeeld best bijzonder om mezelf in een trouwjurk te zien, of ik 'm nou mooi vond of niet - dus tips & tricks van iemand die je voor is gegaan, zijn nooit mis. Daarom even op een rij: alles wat je moet weten als je een trouwjurk gaat kopen!

Tips voor het shoppen van een trouwjurk

#1 Neem niet teveel mensen mee. Of je nou naar een kleine boetiek gaat zoals ik of eerder naar een mega store á la 'Say yes to the dress'. Hoe meer mensen, des te meer meningen. En dat kan behoorlijk verwarrend werken. Uiteindelijk is er niks belangrijker dan dat je dicht bij jezelf kunt blijven en dat wordt niet makkelijker als al je vriendinnen, je moeder, je schoonmoeder, de buurvrouw, je collega's en die vriendin-van-je-moeder-van-haar-zus-van-de-bakker-van-om-de-hoek hun mening zitten te spuien. Twee of drie mensen is gezellig en net mooi. 

#2 Draag huidkleurig, liefst naadloos ondergoed en een plakbeha. Ook al denk je dat je er wel doorheen kunt kijken, zo'n trouwjurk is écht een stuk minder mooi als je zwarte ondergoed er doorheen schijnt en onder vandaan piept. Daarnaast is het meteen een goeie test voor De Grote Dag: is dit ondergoed geschikt of heeft het toch iets anders nodig?

#3 Neem je trouwschoenen mee. Of, als je die (nog) niet hebt, schoenen die qua hakhoogte vergelijkbaar zijn met wat je tijdens de bruiloft gaat dragen. Je houding verandert behoorlijk met een paar hakken aan je voeten, dus om écht goed in te schatten of een jurk je mooi staat is het fijn om niet platvoets te passen. 

Trouwjurken passen

#4 Draag niet teveel make-up maar óók niet te weinig. Geloof mij, de gemiddelde trouwboetiek wordt er alles behalve blij van als jij sporen van foundation achterlaat op hun dure jurken. Máár.. aangezien je het grootste gedeelte van de afspraak voor de spiegel doorbrengt en je niet afgeleid wilt worden door je eigen blote billen gezicht, is een likje mascara en een beetje blush op je toet misschien wel slim. 

#5 Draag je haar een klein beetje in de stijl van de grote dag. Het zal je vast niet verbazen dat je kapsel heel bepalend is voor je totale look. Weet je nu al dat je je haar (grotendeels) los zal dragen tijdens de bruiloft? Dan is passen met een knot misschien niet zo'n goed idee. 

#6 Zorg dat iemand van iedere jurk die je past foto's maakt. Zoals ik al zei: het passen zelf is behoorlijk overweldigend en misschien weet je na Jurk 5 al niet meer hoe Jurk 1 ook alweer stond. Daarnaast kan het soms helpen om jezelf even terug te zien op een foto in plaats van in de spiegel. Het hielp mij in ieder geval enorm met kiezen!

#7 Cliché maar waar: luister goed naar je gevoel en blijf bij jezelf. Klinkt makkelijk, hoeft het zeker niet te zijn. Ik vond het in ieder geval best een ding. Er wordt namelijk nogal wat verwacht van een jurk. Zo wil je er A. op je allermooist uitzien, B. dat de hele wedding party in katzwijm valt en C. dat je verloofde spontaan in huilen uitbarst als je aan komt lopen. Dat wil er nog wel eens voor zorgen dat je vooral bezig bent wat anderen vinden, dan dat je goed naar jezelf luistert en kijkt. Waar word jij blij van? Waar voel jij je het mooist in? Laat dat leidend zijn! Grote kans dat je dan ook écht op je allermooist bent. 

Trouwjurken passen

'Een sleep kan altijd langer...'

Ik ben natuurlijk niet de enige van de Fashionchick Club die zich in een trouwjurk (of 10) heeft gewurmd. Welnee! Zowel Merel (Marketing Manager) als Christine (Sales Manager) hebben De Grote Dag al gehad en weten natuurlijk ook nog het één en ander te vertellen over hun zoektocht naar de perfecte jurk.

Christine: 'Ik heb mijn trouwjurk gevonden bij Weddings in Rotterdam. Dit is een fantastisch mooie, ruime winkel met bijna alle merken die je kunt bedenken en ervaren personeel. Met champagne in de hand beoordeelden mijn liefste vriendinnen elke creatie terwijl ik over de immense catwalk (midden in de zaak!) flaneerde. Oftewel: het ultieme Say-Yes-To-The-Dress gevoel! Bij dé jurk kreeg ik tranen in mijn ogen (ja, zo sentimenteel ben ik) en wist ik onmiddellijk dat dit hem moest worden. Mijn tips? Plan je proefkapsel op de dag van de fitting. Zo zie je het complete plaatje. En verder: pak uit! Een sleep kan altijd langer...'

Merel: Ik wist van te voren precies wat voor jurk ik wilde: strapless, hoge taille en een lange, zwierige rok. Sowieso wit met veel kant, zonder bling. Met deze wishlist ben ik bij een stuk of 5 trouwzaken geweest. Van kleine boetiekjes met bijzondere ontwerpers tot de grotere say-yes –to-the-dress-achtige zaken compleet met catwalk om jezelf van alle kanten te kunnen bewonderen. Mijn ultieme tip: kom voorbereid. Er is zo ontzettend veel dat het wel handig is om een uitgangspunt te hebben. Daarnaast vond ik het toch ook prettig om wat jurken die ik op het eerste gezicht niet perse zou kiezen, toch te passen. Al is het alleen maar om je eerste idee te bevestigen. Ik had mijn twee beste vriendinnen, moeder en oma mee. Zo'n jurk passen is gewoon heel speciaal en emotioneel en het is heerlijk om dit gevoel te kunnen delen.

Zin in meer wedding stuff? Lees hier het interview met Annika van Wild At Heart Bridal

liefs, Kristel , Keep your heels, head & standards high.

Hoera! Fashionchick bestaat 10 jaar dus wij trakteren. Doe mee en win!

Lees meer