Hup lekker hardlopen, weg met die kilo's. Hoe goed of slecht voor je huid is dat bewegen en lijnen eigenlijk?
In beweging
Het ouder worden, zwanger zijn, aankomen en afvallen, sporten: het heeft allemaal effect op het grootste orgaan van je lichaam, je huid. Wat voor effect is dat precies en hoe erg is het? Een tipje van de sluier: sporten en afvallen zijn geen probleem voor je (gezichts)huid, maar overdrijf niet.
Voordeel: een fitte huid
Door fit te worden en ongewenste kilo's kwijt te raken, voelen we ons vaak stukken beter. De kans is groot dat ook je huid er veel beter uitziet. Het stimuleren van de bloedsomloop tijdens het sporten heeft als positieve bijwerking dat er meer zuurstof en voedingsstoffen aan je huid worden afgegeven. Dit zorgt gegarandeerd voor de aanmaak van nieuwe en gezonde huidcellen en de huid krijgt een mooie glow. Ook zorgt het beter circuleren van het bloed ervoor dat de productie van collageen op peil blijft, wat helpt om lijntjes en rimpels tegen te gaan. Daarnaast zal de opbouw van spieren de huid ondersteunen en helpen om er soepeler uit te zien naarmate je ouder wordt. Actief zijn en goed voor je huid zorgen zijn dus belangrijk om mooi en gezond ouder te worden, zoals met deze producten die je huid fit houden:
Voordeel: minder stress met sporten
Van regelmatig sporten is bekend dat het stressverlagend werkt en ook een positieve invloed heeft op de geestelijke gezondheid. Een fitnessroutine die je leuk vindt, kan ervoor zorgen dat je huid er op zijn best uitziet. Stress heeft van binnenuit invloed op hoe je huid eruitziet en hoe je huid reageert op schadelijke invloeden van buitenaf. Het kan puistjes verergeren, net als irritaties, eczeem en rosacea. Je kunt dus je huid verbeteren wanneer je de stress vermindert door te gaan sporten. Met deze huidverzorging voeg je nog wat extra 'zen' toe aan je huid:
Voordeel: meer elasticiteit
Regelmatig sporten heeft ook een positief effect op de dikte en elasticiteit van je huid. Elasticiteit zorgt ervoor dat de huid spontaan weer op zijn plaats terugkeert zodra deze is uitgerekt. Deze veerkracht is een belangrijk kenmerk van de huid die er jong uitziet. De huid begint elasticiteit te verliezen naarmate we ouder worden, maar met krachttraining en spierverstevigende oefeningen help je de stevigheid van de huid te behouden. Krachttraining, yoga, pilates en barre-lessen helpen je houding en flexibiliteit te verbeteren. Met cardiotraining geef je de afvoer van afvalstoffen een duwtje terwijl er juist mineralen en voedingsstoffen naar de cellen worden gebracht die helpen bij de regeneratie van de huid. Ook deze crèmes houden je huid elastisch:
Nadeel: huidstress
Helaas is de ene persoon gevoeliger voor huidstress dan de andere en kan het gebeuren dat je er na het afvallen ineens wat lijntjes in je gezicht bij hebt gekregen. Zit het je dwars? Dan kun je je huidverzorging een paar tandjes hoger zetten met een wekelijkse bindweefselmassage bijvoorbeeld en het toevoegen van vitamine A (retinol) aan je beautyroutine voor het slapengaan. Je kunt ook overwegen om het hardlopen of bootcampen af te wisselen met een paar keer zwemmen per week. Dit is nog steeds een fikse workout voor je spieren, maar belast de huid in je gezicht net iets minder. Je huid zelf masseren kan natuurlijk ook:
Nadeel: crashdieet = huidveroudering
Verantwoord afvallen is niet alleen goed voor je lijf, het is ook beter voor je huid. Uit onderzoek blijkt dat te snel afvallen je hormonen in de war gooit en voor hogere cortisolspiegels kan zorgen. Cortisol is een stresshormoon en wanneer deze hoog is, kan dat de huidveroudering in een hogere versnelling zetten. Dit komt omdat een hoog niveau aan stresshormonen weefsels afbreekt en de hormonen die zorgen voor weefselopbouw onderdrukt. Je lichaam gaat zich dan als het ware van binnenuit 'opeten'. Probeer daarom langzaam af te vallen en lief te zijn voor je huid. Dat beperkt het verslappen van je huid, met deze bodyproducten bijvoorbeeld:
Nadeel: high impact
Hoezeer sporten ook kan helpen het verouderingsproces van je huid te vertragen, een dagelijkse high impact-training op een harde ondergrond (lange afstanden hardlopen op de stoep bijvoorbeeld) kán een omgekeerd effect hebben en juist verslapping van de huid in de hand werken. Kijk maar eens naar een hardloper in slow motion en je kunt zien hoe de huid op het punt van impact omhoog gaat en daarna weer naar beneden valt. Deze constante en repetitieve impact tijdens het hardlopen kan de huidelasticiteit aantasten en het bindweefsel afbreken. Maar ja, wie gaat er nu met een sportbeha over haar gezicht hardlopen....? Om toch van de voordelen van hardlopen te profiteren, kun je beter in het park of bos gaan lopen of op een andere schokabsorberende ondergrond. En meer af te wisselen, bijvoorbeeld met zwemmen, fietsen en HIIT-training.
Beeld: Getty