8 tips voor een frisse en efficiënte lenteschoonmaak | Fashionchick.nl

8 tips voor een frisse en efficiënte lenteschoonmaak

vrijdag 31 maart 2023
Saar

Eindelijk is het zover: de lente is aangebroken. Tijd om eens goed de bezem door het huis te halen, zodat we met een fris interieur het voorjaar in kunnen. Met deze tips wordt de welbekende grote lenteschoonmaak een makkie én blinkt je huis als nooit tevoren. Meer lente- en wooninspiratie vind je op AlotlikeLOT.nl

Stel haalbare doelen

Realiseer dat niet alles in één dag valt uit te voeren. Zo kun je waarschijnlijk niet én de tuin aanpakken én het hele huis aan kant maken. Stel daarom haalbare doelen en prioriteiten. Het toilet maak je waarschijnlijk elke week schoon. Kies er daarom voor om eens je kledingkast schoon te maken, of een andere ruimte die je niet vaak poetst.

Vergeten plekjes

Bepaalde plekken zie je nu eenmaal snel over het hoofd. Als je bijvoorbeeld het bed aan de kant schuift, zie je pas hoeveel stof er ligt. Neem tijdens een lenteschoonmaak juist daar de tijd voor.

Maak een to-do-list

Als je weet welke kamers en plekken je aanpakt, is het handig om een to-do-list te maken. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Schrijf alle taken in volgorde op. Bovenaan wat je als eerst wilt doen en onderaan wat als laatste mag. Werk zo alle taken weg. Het is ook fijn om op te schrijven welke spullen je daarvoor nodig hebt, zodat je voordat je de ramen gaat lappen niet ineens zonder zeem zit.

Werk van boven naar beneden

De meest efficiënte manier van poetsen is door van boven naar beneden te werken. Dus: als eerst de hoogste kastjes en daarna het laagste deel (de vloer dus). Je kan ook beginnen met afstoffen en stofzuigen, om daarna het ‘natte deel’ te doen, zoals dweilen en poetsen.

Zorg voor ventilatie

Frisse lucht is een van de belangrijkste elementen in een lenteschoonmaak. Zet daarom op deze dag alle ramen (en deuren) open om het hele huis te laten luchten en de frisse lentelucht binnen te laten.

Tijd om te ontspullen

In een vol huis is het moeilijk schoonmaken. Als je toch al je keukenkastjes leeghaalt voor het poetsen, kun je net zo goed meteen even bepalen wat je wilt houden en wat weg mag. Geloof ons: dat lucht op. Deze tips maken het opruimen van je kledingkast makkelijker.

Maak het leuk voor jezelf

De een vindt schoonmaken leuker dan de ander - en dat is volkomen begrijpelijk. Maak er daarom wat leuks van voor jezelf. Zet je favoriete opbeurende playlist of podcast op, of werk desnoods samen met een vriend(in) om tussendoor te kunnen kletsen en samen te pauzeren.

Trakteer jezelf

Voor extra motivatie helpt het om jezelf te belonen na de grote schoonmaak. Trakteer jezelf na het harde werken op een lekker glas wijn (of iets anders) en een fijn avondmaal. Plof op de bank en je zult enorm genieten van het schone huis. Dat heb je meer dan verdiend! 

Beeld: Getty

Lees ook

Een fris en speels interieur met deze voorjaarsitems

De lente staat voor de deur en waar we de bezem door onze kledingkast halen voor een frisse voorjaarsgarderobe, kunnen we dat ook doen met ons interieur. Tijd om winterse woonaccessoires te vervangen door frisse en lichte interieuritems. Hoe je dat doet? Met de kleurrijke voorjaarsitems uit de nieuwe collectie van Westwing.

Net zoals de sportschool - hier word je ook fit van

Goede voornemens zijn makkelijker bedacht dan gedaan. Misschien stond er begin dit jaar op je to-do-list om een paar keer per week naar de sportschool te gaan, maar moet je nu eerlijk toegegeven dat dat niet is gelukt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan andere bewegingsmanieren om je voornemens te boosten, want krachttraining in de sportschool is niet de enige manier om fit te blijven (of te worden). Een nieuwe sportoutfit draagt ook bij aan het behalen van je doelen. De PUMA FIT-collectie is onlangs gelanceerd, supermooi en de perfecte stok achter de deur om naar de gym te gaan.