Lifestyle

8 tips om een najaarsdip tegen te gaan

Marthe, 24 augustus 2017

8 tips om een najaarsdip tegen te gaan

winterdip

Oké, technisch gezien is het nog zomer. Maar dankzij het weer van de afgelopen weken hebben we al een fijn voorproefje gekregen van dat wat komen gaat: de herfst. 

Nee, dat is niet leuk. Sterker nog, dat is hartstikke verdrietig. Want na het najaar volgt de winter. Als je 't mij vraagt is de winter het vervelendste seizoen dat er is. Want afgezien van de december maand is er in de winter bar weinig te vieren. Ten eerste is het vroeg donker. Ten tweede is het koud, en meestal ook nat (dus investeer maar alvast in een goede regenjas). Tja, dit gezegd hebbende snap ik eerlijk gezegd wel dat winterblues een ding is. Maar goed. Voor alle problemen is een oplossing, en dus ook voor de welbekende najaarsdip. Daarom hier een paar tips om je alvast een beetje op weg te helpen, en dan kom jij straks die maanden wel door. Beloofd. 

Zeg maar dag tegen die najaarsdip

#1 Zorg dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt. Dit krijgen we in de zomer binnen via zonlicht. In de herfst en winter zijn die zonnenstralen in kwestie vaak ver te bekennen, wat kan zorgen voor een gebrek aan vitamine D. Maar geen paniek, vitamine D is ook gewoon in tabletvorm te verkrijgen. 

#2 Ga er even tussenuit. Dit kan een vakantie zijn, of een vreemde stad verkennen. Maar ook een dagje uit zoals naar de spa of een museum. En doe dit natuurlijk met andere mensen. Door dingen te plannen waar je naartoe kunt leven kun je de winter al een heel stuk beter aan. Plus: onder de mensen zijn heeft vaak ook een opvrolijkend effect. 

#4 Ga shoppen. Dit klinkt misschien gek, maar werkt echt. De herfst mag weertechnisch dan wel een baal seizoen zijn: kledingtechnisch gezien is het juist een feestseizoen. Ga los met laagjes. Koop een knappe winterjas. Show een paar vrolijke sokken. Trakteer jezelf op een paar mooie laarzen. Je mag jezelf af en toe best een beetje verwennen. Doe dit bijvoorbeeld elke maand op een vast moment, zo creëer je iets om naar uit te kijken. 

Wollen jas delmod camelDelmod Klingel
€ 107,97
shirt met tekst printVero Moda Ter Horst van Geel
€ 14,90 € 11,24
Boots en enkellaarsjes 1460 MONO by Dr. MartensDr. Martens Sarenza
€ 164,99
MYOMY My Saddle Bag Medium Rambler Red Schoudertas MOM30830672MYOMY bol.com
€ 149,95
Abercrombie & Fitch GIRLFRIEND  Relaxed fit jeans dark destroyAbercrombie & Fitch Zalando
€ 99,95 € 49,95
OBJECT COLLECTORS ITEM Open, Gebreid Vest Dames GrijsObject Collectors Item Vila
€ 49,99

#5 Maak een (bos)wandeling. Beweging is sowieso goed, maar een wandeling door de buitenlucht kan echt wonderen doen. Dit kan een gewoon blokje om zijn, maar waarom niet het nuttige met het aangename combineren door naar bijvoorbeeld het strand of bos te gaan. Door uit je vaste omgeving te stappen, creëer je de ruimte om echt tot rust te komen en je hoofd leeg te maken. 

#6 Maak een lijst van boeken die je wil lezen of films die je graag wil kijken. Of allebei. Het feit wil nou eenmaal zo zijn dat je in de herfst en winter meer tijd binnen spendeert. En tja, die tijd binnen is de ideale aangelegenheid om die boeken die je ooit nog wilde lezen ook daadwerkelijk te gaan lezen. Zelfde geldt voor films. Onderzoek heeft uitgewezen dat humor pijn verlichtend werkt (echt waar). Dus zeg maar hallo tegen die New Girl marathon! 

#7 Creëer een ritme. Als het buiten grijs en grauw is, dan klinkt het idee om een hele dag in bed te spenderen hartstikke fijn. Maar! Dit versterkt je dip alleen maar meer. Daarnaast maak je het alleen maar moeilijker voor jezelf om daar weer uit te komen. In plaats daarvan is het belangrijk om je biologische klok op orde te brengen. Zo begin je iedere ochtend fris aan aan een nieuwe dag. 

#8 Eet verstandig. Happy guts is happy mind, wordt er niet voor niets geroepen. Sommige typen voedsel zoals bijvoorbeeld chocolade (yes!) helpen om je stemming te verbeteren. Snoepjes daarentegen bevatten juist veel suiker. Deze zorgen juist voor een kortdurig euforisch gevoel, maar versterken de dip op lange termijn alleen maar. Niet doen dus.

Zo wordt de naderende herfst bijna leuk toch? Als we dan toch bezig zijn met vooruitblikken: dit zijn 5 jassen trends voor komend najaar

liefs, Marthe , Pretty good at making bad decisions

Lees meer