Beauty

10 feitjes over zonnebrand

Kristel, 07 juli 2017

10 feitjes over zonnebrand

Zonnebrandcrème

We weten allemaal: verbranden in de zon is hartstikke schadelijk. Je krijgt er rimpels van, het doet pijn en het vergroot je kans op huidkanker.. Maar hoe bescherm je jezelf nou het beste?

Met zonnebrandcrème natuurlijk. Maar hoe vaak moet je eigenlijk smeren? Kun je nog vertrouwen op dat flesje van drie jaar oud? En als je in de schaduw ligt is het niet nodig om jezelf in te smeren. Toch? Wij hebben eens onderzoek gedaan en hebben 10 feitjes over zonnebrand voor je verzameld. Zodat als je de volgende keer de zon in gaat, je dit zo veilig mogelijk kunt doen. Hoera!

Wist je dit al over zonnebrand?

#1 Een goede voorbereiding is het halve werk.
Jezelf insmeren met zonnebrand als je jezelf - in de brandende zon - op je handdoek geïnstalleerd hebt is geen goed idee. Je hebt je huid dan immers al blootgesteld aan de UV stralen zonder enige bescherming! Smeer jezelf dus altijd minimaal een half uur voordat je de zon ingaat van top tot teen in, dan trekt de boel lekker in en weet je zeker dat je veilig zont.

#2 Zonnebrand heeft een houdbaarheidsdatum
Dat flesje zonnebrand van drie jaar geleden mag je écht weggooien, de werking is namelijk sterk verminderd en je kunt niet meer zeker zijn van de beschermende factor! Koop liever ieder jaar nieuwe producten, dan weet je zeker dat je goed zit.

#3 Niet in de zon
Als je je flesje zonnebrand de hele dag in de zon laat liggen, zal deze sneller verouderen en dus minder werkzaam worden... Niet doen dus! Bewaar 'm in een tas of in de schaduw zodat -ie zo lang mogelijk goed blijft.

#4 Wees niet zuinig
Dat Nederlanders zuinig zijn is algemeen bekend en guess what? Dat geldt ook voor hoe we onze zonnebrand aanbrengen. Natuurlijk is het zonde om je dure fles er in een week doorheen te smeren maar geloof mij: een verbrande huid is veel erger. Lekker smeren dus!

#5 De prijs van je zonnebrand zegt niets over de werking
Alle zonnebrand moet aan bepaalde voorwaarden voldoen dus een factor 30 van het ene merk moet net zo goed beschermen als een factor 30 van het andere merk. Het verschil zit 'm in alle extraatjes zoals geur (niet onbelangrijk!), hydratatie of textuur. 

Zonnebrandcrème

#6 Herhaling, herhaling, herhaling
Nee, met jezelf één keer goed insmeren ben je er nog niet. Dat proces dien je iedere twee á drie uur te herhalen, wil je er zeker van zijn dat je goed beschermt bent. 

#7 Waterproof blijven smeren
Maar dat bovenstaande geldt niet voor waterproof zonnebrand, toch? Uhm, jawel! Ook al blijft deze in het water beter zitten, op het land heeft -ie precies dezelfde aanpak nodig als alle andere smeersels. 

#8 Elke huid heeft bescherming nodig
Ook als je een getinte of donkere huid hebt óf al lekker doorgebakken bent op je laatste vakantie moet je je insmeren met zonnebrand. Je zult misschien minder snel verbranden maar je huid is nog steeds vatbaar voor alle schadelijke invloeden van de zon. 

#9 Ook in de schaduw
Ook als je de hele dag onder een parasol ligt of als het bewolkt is moet je je insmeren. Er is namelijk nog steeds UV-straling die je huid kan bereiken en dus schadelijk kan zijn!

#10 Poepiebruin
Voor eens en voor altijd: ja, als je je insmeert met zonnebrand wordt je nog steeds bruin. Het gaat alleen wat geleidelijker omdat je niet verbrand maar we weten inmiddels allemaal dat je het nóóit zover moet laten komen, toch? Dus wat doen we? Juist: smeren!

Veilig zonnen

Garnier Ambre Solaire Sensitive Expert gezicht zonnebrand spray SPF 50 - 75 mlGarnier wehkamp.nl
€ 14,99 € 7,50
NIVEA SUN Protect & Bronze zonnebrand SPF30 - 200 mlNivea wehkamp.nl
€ 16,99
Biodermal SPF50+ Zonnespray Gevoelige Huid 175 mlBiodermal Douglas
€ 22,43 € 20,19
Clarins Spray Solaire Lotion Non Grasse SPF15 - zonnebrandClarins Beautyde Bijenkorf
€ 30,50
Shiseido Global Sun Care SP Lip Treatment SPF20 - zonnebrandShiseido Beautyde Bijenkorf
€ 27,00
DIOR Beautifying Protective Milky Mist Sublime Glow SPF30 - zonnebrandDior de Bijenkorf
€ 45,00

Lekker bruin geworden? Zó behoud je je bruine kleurtje!

liefs, Kristel , Keep your heels, head & standards high.

Lees meer