Foodie Monique: Zomerse gerechten

Zo, de zomer is losgebarsten! Tijd voor kekke bikini’s, toffe shortjes en eindeloze avonden in het park met een wijntje. En ik weet niet hoe het met jullie zit, maar zodra het kwik stijgt, groeit bij mij ook de zin naar frisse gerechten. Ik ben dol op zware stoofpotten, maar zodra het warm wordt, snak ik naar lekker verfrissende salades en lichte soepjes.

Zomerse gerechten

Daarom verklap ik graag mijn drie favoriete zomergerechten van dit moment aan jullie. En, een tip: ze zijn alle drie super goed mee te nemen naar buiten. De salades in een goed afgesloten vershoudbakje en de broccolisoep in een thermosfles. Broodje erbij, kruidenboter mee, wijn ontkurken… hallo zomer!

Noodlesalade

Noodlesalade

Deze frisse noodlesalade met grapefruit, radijsjes en kokos vult heel goed, maar voelt heel licht. #1 Kook water en week de soba noodles in een kom, ongeveer 7 minuten. Giet daarna af en spoel koud om het garen te stoppen. #2 Rooster de kokosrasp 2 minuutjes tot goudbruin in een kleine koekenpan. Haal van het vuur en strooi op een bordje om af te koelen. #3 Snijd de bosuitjes en rode peper fijn. Schil de grapefruit, snijd uit de helft partjes en knijp de rest uit en vang het sap op in een grote kom. Meng dit sap met de honing en olijfolie en voeg de fijngesneden bosuitjes en rode peper toe. Breng op smaak met peper en zout. Je dressing is klaar! #4 Snijd de stronk van de Chinese kool en snijd de kool in superdunne reepjes. Maak de radijsjes schoon en snijd in dunne plakjes. Hak de kruiden fijn. #5 Doe de kool, radijsjes, noodles en kruiden bij de dressing en meng goed. Serveer de salade met de partjes grapefruit en de kokosrasp.

Broccolisoep

Broccolisoep

Een heerlijk snel en gezond gerecht: romige broccolisoep met doperwtjes. In een kwartiertje op tafel! #1 Snipper de ui en snijd het teentje knoflook fijn. Kook alvast 750 ml water en los de bouillonblokjes hierin op. #2 Verhit 3 eetlepels olie in een grote kookpan en fruit hierin zachtjes de ui en knoflook aan. Voeg de broccoliroosjes toe, schep goed om en laat een minuutje meebakken. Schenk dan de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat ongeveer 5 tot 7 minuten zachtjes doorkoken. #3 Pureer dan het geheel in een blender of met een staafmixer. Doe de soep terug in de pan, roer de slagroom erdoorheen en breng weer zachtjes aan de kook. Voeg dan de doperwtjes toe en warm nog een paar minuutjes door. Breng tot slot op smaak met peper, zout en cayennepeper. #4 Roer er tot slot driekwart van de fijngehakte bieslook doorheen (de rest bewaar je voor garnering). #5 Schenk de soep in vier kommen en garneer met de overgebleven bieslook. Mocht je wat meer vulling willen, verdeel dan eerst de optionele zalmsnippers over de kommen en schenk daar de broccolisoep op.

Tuinbonensalade

Tuinbonensalade

Deze tuinbonensalade is een superlekker bijgerecht, maar ook ideaal tijdens de lunch of om mee te nemen naar het park. Lekker met dubbelgedopte tuinbonen, artisjokharten en Parmezaanse kaas. #1 Tip: het doppen van tuinbonen is een flink klusje, maar zorgt wel voor het lekkerste resultaat. Heb je hier geen zin of tijd voor? Skip dan het doppen. #2 Blancheer de tuinbonen 1 à 2 minuten en doe dit ook met de amandelen. Laat iets afkoelen. Haal indien nodig de schil van de amandelen en dop de tuinbonen door het vliesje te verwijderen. #3 Breng de tuinbonen op smaak met een scheutje olijfolie, het citroensap, de tijm, peper en zout. Verdeel over een schaal en verdeel hierover de citroenrasp. #4 Verdeel de artisjokharten over de tuinbonensalade en schaaf hierboven flakes van de Parmezaanse kaas.

Over Monique van Loon
Monique begon als modemeisje en hoofdredacteur bij Girlscene. Nu staat deze girl boss & internetondernemer en pur sang aan het roer van Culy.nl, is ze culinair schrijver en met name de koningin van de Guilty Pleasures. Monique blogt maandelijks voor Fashionchick over food met daarover een sausje van Mode. Volg Monique op Instagram en Twitter

liefs, Monique van Loon

Shop meer van

Geen resultaten gevonden.

Reageer