Foodie Monique: Op de vega toer

Ik ben, zoals steeds meer Nederlanders, een flexitariër. Vlees en vis volledig opgeven wil ik niet, maar ik kies er wel vaak voor om vegetarisch te eten. Zeker de helft van de week.

Quote Monique

Als je goede ingrediënten gebruikt en de broodnodige inspiratie online opzoekt, mis je het ontbrekende vlees- of viscomponent niet eens. Zorg dat je kruiden on point zijn, het gerecht hoog op smaak is, en dat het geheel niet saai is. En geloof me: mijn volgende drie recepten zijn net zo lekker als een biefstukje van de grill!

Shakshuka met venkel 

Shakshuka met venkel

Shakshuka is een soort tomatenschotel met gepocheerde eitjes erin. Dit gerecht wordt veel in Noord-Afrikaanse en Arabische landen geserveerd. Ik maak een heerlijke variant met venkel. #1 Verhit in een grote koekenpan een scheut olie (olijfolie of zonnebloemolie). #2 Snijd de venkel in dunne ringen en haal deze los van elkaar. Bak de venkel in 5 minuutjes op medium tot laag vuur tot ze mooi zacht worden. Voeg de gepelde tomaten toe en roer goed door met een pollepel of spatel; hak daarmee de tomaten een beetje fijner. #3 Kneus de venkelzaadjes in een vijzel of met een mes en voeg samen met de za'atar toe aan de saus in de pan. Breng op smaak met zout en peper en roer goed door. Laat het geheel 10 tot 15 minuutjes op zacht vuur pruttelen. #4 Maak twee 'holletjes' in de saus en breek hierin voorzichtig de eieren. Zet een deksel (liefst een doorzichtige) op de pan en zet het vuur hoger. Laat de eieren stollen in zo'n 4 a 5 minuten. #5 Kruid nog wat verder met peper en zout en wat tabasco naar smaak. Serveer met fijngehakte koriander.

Geroosterde bloemkool met bonenpuree 

Geroosterde bloemkool met bonenpuree

Een bijzondere combinatie, deze geroosterde bloemkool met bonenpuree en zoet-zure topping. Maar stiekem ongelooflijk lekker! #1 Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de halve bloemkool in plakken (liefst zo dun mogelijk, het is niet erg als er een paar roosjes vanaf vallen). #2 Besprenkel een bakplaat met wat olijfolie. Leg de bloemkool op de bakplaat en besprenkel nogmaals met wat olie. Breng op smaak met peper en zout. Zet de plaat 30 minuten in de oven op 180 graden. #3 Hak voor de topping de olijven, rozijnen, amandelen en peterselie grof en doe in een kom. Rasp de schil van de citroen en pers 'm uit en voeg de rasp en sap toe aan de kom. Doe er tot slot de chilivlokken en wat olijfolie bij en meng goed. #4 Snijd de knoflook heel fijn. Spoel de bonen af onder koud water en laat uitlekken. Doe 1 eetlepel olie in een koekenpan en zet op medium vuur. Voeg de knoflook toe en bak een minuutje mee, voeg dan de bonen toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg wat water toe (ongeveer 50 tot 75 ml) en breng zachtjes aan de kook. Zet het vuur af en stamp de bonen met een pureestamper tot een grove puree. #5 Verdeel de bonenpuree over twee borden en leg daar de geroosterde bloemkool op. Lepel de topping eroverheen.

Parelcouscous met vega burger

Parelcouscous met vega burger

Een vega burger saai? Echt niet! Je moet ‘m wel lekker krokant bakken, en dan serveren met een frisse salade, zoals deze van moghrabieh (Libanese parelcouscous) en dukkah. #1 Kook de moghrabieh (parelcouscous) in 13 tot 15 minuten in ruim gezouten water gaar (het kan een beetje per soort verschillen hoe lang je 'm moet koken). Giet af in een zeef en laat een beetje afkoelen. #2 Bak ondertussen de vega burgers in een pan of in de oven (ongeveer 15 minuten). #3 Halveer de cherrytomaatjes, snijd de munt fijn, hak de cashewnoten grof en wel de rozijnen in warm water. Meng al deze ingrediënten in een kom met de balsamico-azijn en extra vergine olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Meng de parelcouscous door de salade. #4 Serveer de salade met de krokant gebakken vega burgers. Bestrooi met de dukkah.

Over Monique van Loon
Monique begon als modemeisje en hoofdredacteur bij Girlscene. Nu staat deze girl boss & internetondernemer en pur sang aan het roer van Culy.nl, is ze culinair schrijver en met name de koningin van de Guilty Pleasures. Monique blogt maandelijks voor Fashionchick over food met daarover een sausje van Mode. Volg Monique op Instagram en Twitter

liefs, Monique van Loon

Shop meer van

Geen resultaten gevonden.

Reageer