Daisy loves health: 5 gezonde lunch recepten

Wat eet jij met de lunch? Ben je nog van de ‘lekker makkelijk twee boterhammen’-generatie? Je bent niet de enige. En natuurlijk is dat ook best lekker en op zich ook niets mis mee. Maar dat kan een stuk gevarieerder en gezonder. Zoals ik al zei is er op zich niet mis met brood, mits je kiest voor goed volkorenbrood. Let daar echt op!

quote daisy lunch

Variatie is echter heel belangrijk in je voeding. Als weerwoord op een gevarieerde lunch hoor ik vaak: “Ja, maar ik kan op mijn werk toch geen salade maken?” Ja wel hoor, dat kan vast wel. En als het niet kan maak je je salade toch thuis? Fluitje van een cent. Om je salade meer vullend te maken voeg je bijvoorbeeld quinoa, kikkererwten of volkorenpasta toe. Of neem er eventueel een sneetje brood, cracker of een rijstwafel bij en je hebt een heerlijke, complete lunch. Ook een soepje bij de lunch is heel lekker, gezond en voedzaam. Ook nog eens heel handig: warm je soep ’s ochtends thuis op en neem het mee in een thermoskan. Gegarandeerd nog warm rond lunchtijd. En wat dacht je van een flinke omelet met groenten? Koud ook enorm lekker, dus ook dat is geen excuus voor een saaie, simpele lunch.

Broccoli spinazie zalm omelet

zalmomelet

Ik ben gek op eieren. Ik eet er dagelijks wel één of twee. Gekookte eitjes bij het ontbijt of een omelet met de lunch. Dit gerecht zit boordevol eiwitten, vezels en vitamientjes, en bevat relatief weinig koolhydraten. #1 Vermaal de broccoli en de spinazie in een keukenmachine tot kruim. #2 Verhit in een pan de kokosolie en bak de broccolimix zo’n 3 minuten. #3 Meng ondertussen de melk met de eieren en wat peper en zout. Klop het goed op. #4 Verdeel een pluk kiemen over de broccoli in de pan. #5 Verdeel de plakjes zalm ook over de broccoli. #6 En giet nu het eimengsel erover. #7 Verkruimel de feta tot slot ook in de pan. #8 Laat de omelet met een deksel op de op laag vuur zachtjes bakken tot de bovenkant gestold is. Omdraaien is niet nodig. #9 Laat voorzichtig op een bord glijden. En serveer met extra kiemen.

Bonensalade met tonijn

bonensalade

Deze bonensalade is heerlijk voor de lunch. Of als lichte avondmaaltijd. De bonen verzadigen erg goed en bevatten veel vezels. #1 Snijd de tomaten en komkommer in stukjes. #2 Spoel de bonen in een vergiet goed af en laat uitlekken. #3 Meng alle ingrediënten met elkaar in een kom en verdeel over 2 borden. #4 Verdeel vervolgens de witte wijnazijn en de alfalfa kiemen over de twee salades.

Vegetarische noodle soep

noodle soep

Een beetje Azië met de lunch is altijd fijn! Toch? Door de veggies, noodles en tofu zit je harstikke vol na een kom van deze soep. Je neemt het natuurlijk mee in je thermoskan. Easy does it. #1 Snijd de groene gedeeltes van de paksoi en de lente uitjes in fijne reepjes, en zet ze even opzij. #2 Breng 0,5 liter water in een pan aan de kook en verkruimel het bouillonblokje hier in. #3 Wok de paddenstoelen in kokosolie gaar in 7-10 minuten. Zet ze ook even aan de kant. #4 Kook de noodles ondertussen volgens de verpakking gaar. #5 Wok in de pan van de paddenstoelen de tofu in ongeveer 5 minuten tot hij goudbruin is. Haal de pan van het vuur en giet de soja saus over de tofu. Schud een paar keer goed met de pan zodat de soja saus gelijkmatig over de tofu wordt verdeeld. #6 Verdeel de noodles over twee grote kommen. Leg er vervolgens de paksoi en de paddenstoelen bij en giet de bouillon er over. Garneer met de tofu en de lente uitjes

Linzensalade met aubergine

linzensalade

Gegrilde aubergine… jummm. Misschien wel mijn favoriete groente. De linzen zorgen ervoor de salade goed vult. #1 Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een plaat met bakpapier. Snijd de aubergine door de lengte doormidden en snijd vervolgens van beide helften vier lang plakken. Leg deze op de bakplaat, besprenkel met wat olijfolie en peper en zout. Gril zo’n 12 minuten in de oven. #2 Doe de linzen in een mengkom, samen met balsamico, olijfolie, (Keltisch) zeezout, peper en de basilicum. Roer goed door. #3 Snijd de tomaat in plakjes of blokjes, de artisjokharten in vieren en scheur de mozzarella in kleine stukken. Rooster de pompoenpitten kort in de pan. #4 Maak het bord nu op: start met de rucola, vervolgens de linzen, 4 plakken aubergine, de tomaatjes en artisjokharten, daarop de mozzarella. Verdeel tot slot de pompoenpitten erover en de preikiemen.

Eiwitomelet met groenten

eiwitomelet

Als je toch een flinke omelet wilt, maar niet te veel vetten binnen wilt krijgen, kun je een omelet van enkel eiwit maken. Ook nog eens heel lekker. Voeg er een flinke portie groenten aan toe en je hebt ene heerlijk lunch. #1 Verhit een klein beetje kokosolie in een koekenpan en wok de groenten kort tot ze knapperig zijn. #2 Voeg vervolgens het eiwit toe en verdeel de kaas er over. #3 Laat met een deksel op de pan het omelet op laag vuur stollen. Omkeren is misschien niet eens nodig, maar als je dit liever wel doet, ga je gang! #4 Snijd ondertussen wat sla fijn en verdeel dit met de geraspte wortel op een bord. Leg de omelet op het bedje van sla en wortel en verdeel de kiemen er over.

Meer gezonde lunch recepten vind je op I Love Health

Liefs, Daisy

Over Daisy Oppelaar
Daisy kan heel hard rennen, heel lekkere healthy baksels maken en dat beide ook nog eens heel mooi vastleggen op haar blog I Love Health.nl. In 2012 begon ze één van de eerste Nederlandse blogs over health zonder geitenwollensokken-imago, wat uitgroeide tot een grote naam op dat front. Op haar blogs deelt Daisy niet alleen smoothies en haar persoonlijke visie op gezondheid, ze vraagt ook regelmatig de mening van sport- en voedingsdeskundigen. Volg Daisy & I Love Health op FacebookInstagram en Twitter!

liefs, Daisy Oppelaar

Shop meer van

Geen resultaten gevonden.

Reageer